Käytetyn auton tuonti Euroopasta – mitä ottaa huomioon?

Käytetyn auton tuonti Euroopasta on suositumpaa kuin koskaan aiemmin. Monipuolisempi valikoima, edullisempi hintataso sekä autojen parempi kunto ja varustelu ovat suurimmat syyt ostopäätöksen takana. Lisäksi Euroopan tiukat laatu- ja turvallisuusstandardit tuovat ostajalle turvallisuutta ja varmuutta ostopäätöksen tueksi.

Käytetyn auton tuominen Euroopasta Suomeen on houkutteleva vaihtoehto monelle autonostajalle. Kuitenkin kysymykset auton löytämisestä, käytetyn auton turvallisuudesta ja käytännön asioiden hoitamisesta, kuten tulleista ja verotuksesta mietityttävät useampaa. Mitä kaikkea auton tuomisesta olisi hyvä tietää ennen ostopäätöksen tekemistä?

Euroopan laajempi autovalikoima helposti saatavilla

Uusi auto toiveissa, mutta itselle sopivaa ei meinaa millään löytyä? Kun katsettaan avartaa Suomen ulkopuolelle, kasvaa valikoima merkittävästi. Laajempi valikoima onkin yksi yleisimmistä syistä ostaa auto ulkomailta, kun toivottua, usein erikoisempaa tai paremmilla ominaisuuksilla varustettua autoa ei löydy Suomesta. Ja on ulkomaan markkinassa muitakin etuja: maan rajojen ulkopuolelta voi löytää kustannuksiltaan Suomen markkinoilla olevaa halvemman, mutta samoilla tai paremmilla varusteilla ladatun ajopelin. On myös hyvä huomioida, että lämpimässä ilmastossa autot pysyvät paremmassa kunnossa. Vaikka auto siis maksaisi hieman enemmän kuin Suomessa, on sen tuonti järkevä sijoitus pidemmällä tähtäimellä.

Käytetyn auton löytäminen euroopan markkinoilta on tehty kuluttajalle helpoksi. Autoja löytyy sekä tuontiliikkeiden, kuten Autoeuroopan että tuontimaiden, esimerkiksi Saksan, Ruotsin ja Hollannin paikallisten nettipalveluiden sivuilta. Automarkkina on jokaisessa maassa omanlaisensa, mistä syystä autojen hinnat vaihtelevat maakohtaisesti. Markkinan seuraaminen kannattaa, sillä pienellä taustatutkimuksella ostaja voi tehdä parempia löytöjä ja selvittää, mistä maasta toivotunlaisen auton saa edullisimmin.

Millainen auto Euroopasta kannattaa tuoda Suomeen?

Lähtökohtaisesti voidaan todeta, että mitä kalliimpi auto, sitä kannattavampaa sen suora tuottaminen ulkomailta on suhteessa liikkeestä ostamiseen. Säästö liittyy eri maiden erilaiseen markkinatilanteeseen sekä siihen, ettei autoja tuoda ulkomailta Suomeen ilman asiakastilausta, jolloin ne eivät seiso turhaan liikkeissä. Tällä tuova autoliike välttää turhat kiinteistö- ja varastointikulut, joista kertynyt säästö valuu suoraan asiakkaan lompakkoon. Säästö voidaan laskea karkeasti auton ostohinnan mukaan ja esimerkiksi 30-50 000 euroa maksavasta autosta säästöä kertyy usein jopa tuhansia euroja.

Sähkö- ja hybridiautojen kohdalla on suositeltavaa ostaa auto, jonka akkutakuu on voimassa. Yleinen keskiarvostandardi on, että akkutakuu kestää 170-180 000 ajokilometriin tai 8-10 vuotta. Kun jompikumpi edellisistä umpeutuu, loppuu myös takuu. Vaikka onkin epätodennäköistä, että akussa ilmenisi ongelmia heti ostamisen jälkeen, tuo akkutakuu ostajalle ensikilometreille merkittävää turvaa.

On hyvä ymmärtää, että mikäli yksityishenkilö tuo Suomeen auton alvillisena tai marginaaliverollisena, pitää siitä maksaa verottajalle arvonlisävero. Tämä koskee autoja joilla on ajettu alle 6000 kilometriä tai jotka on ensirekisteröity alle kuusi kuukautta sitten. Verottaja määrittää ajoneuvon uudeksi autoksi, ja auton hinnan päälle tulee maksettavaksi arvonlisävero sekä autovero. Autoeuroopan kautta yksityishenkilö voi ostaa alle 6000 kilometriä ajetun auton ja alle 6 kuukautta vanhan auton ilman arvonlisäveron maksua, kunhan ajoneuvo on alvillinen kohdemaassa. Myös ensirekisteröinnistä alkaen alv-vähennykseen oikeuttavassa käytössä olleet autot, esimerkiksi yritysomisteiset, ovat alvillisia.

Auto Euroopasta Suomeen helposti tuontiliikkeen kautta

Mikäli auton haluaa tuoda Suomeen omatoimisesti, vaatii se kuluttajalta enemmän vaivaa ja hitusen seikkailuhenkeä. Suurimpien riskien välttämiseksi on hyvä kiinnittää huomiota ainakin autoa myyvän autoliikkeen saamiin arvosteluihin (Google-arvostelut ja vastaavat), autoliikkeen nettisivuihin ja liikkeessä myytävänä olevien autojen määrään. Mitä paremmat arvostelut, luotettavammat nettisivut ja enemmän autoja liikkeellä on myynnissä, sitä luotettavampaa ostaminen on. Itsenäisesti autoa tuodessa on varauduttava myös siihen, että matkalle voi osua haasteita, joita ei etukäteen ole ymmärtänyt ottaa huomioon. Esimerkiksi uudemman ja arvokkaamman auton osalta merkkiliike voi osoittautua haastavaksi ostopaikaksi, sillä osa merkeistä rajoittaa aivan uudenkarheiden autojen viemistä maasta toiseen.

Kun hankit auton tuontipalvelun välityksellä, voit luottaa, että prosessi hoidetaan asianmukaisesti ja turvallisesti, jolloin riskit hutiostokseen vähenevät merkittävästi. Kun auton ostaa kohdemaan kieltä puhuva autojen ostamisen ammattilainen, hoituu kauppa kätevästi ja henkilökohtaisesti eikä riskiä huiputetuksi joutumisesta ole. Ammattilainen on myös tietoinen vallitsevasta markkinatilanteesta ja osaa neuvotella autosta asiakkaalle parhaan mahdollisen hinnan. Tuontipalvelun vastuulla on varmistaa, että auto toimitetaan ostajalle katsastettuna siinä kunnossa ja niillä varusteilla, joista ostohetkellä on sovittu. Mikäli ongelmia ilmenisi tai auto ei olisikaan saapuessaan sovitunlainen, on vastuu tuontiliikkeellä. Tuontiliikkeellä on myös vakuutus auton kuljetusta varten.

Huomionarvoinen asia on myös tuontiauton turva. Yksityisasiakkaan tuodessa auto itse Euroopasta, ei hänellä ole mahdollista saada autoon lisäturvaa. Tuontipalvelua käyttäessä on asiakkaalla mahdollisuus hankkia ajoneuvoon jopa 3 vuoden ajalle lisäturva, joka kattaa yllättävät korjauskulut.

Auton tuonti Suomeen Autoeuroopan kautta:

  1. Asiakas voi etsiä toivotunlaisen auton itse tai pyytää apua Autoeuroopalta.
  2. Sopivan kohteen löydyttyä Autoeurooppa tarkistaa auton kunnon ja tiedot sekä hyväksyttää auton vielä asiakkaalla.
  3. Asiakkaan ostaman auton sekä mahdollisen vaihtoauton hinnat lyödään lukkoon.
  4. Autoeurooppa tarkastaa myyjäliikkeen taustat, sopii kaupasta ja maksaa auton liikkeelle. Asiakas maksaa tilaushetkellä ostettavasta autosta varausmaksun.
  5. Kun auto on ostomaassa noutovalmiina, Autoeurooppa tilaa kuljetuksen Suomeen.
  6. Auton saavuttua Autoeuroopan tuontiautopisteelle, menee auto maahantulokatsastukseen. Katsastuksen hyväksymisen jälkeen, auto on valmis rekisteröitäväksi. Tämä edellyttää, että auton vakuutus on kunnossa. Katsastuksen ja rekisteröinnin jälkeen auto on valmis luovutettavaksi. Luovutuksen yhteydessä asiakas maksaa auton loppusumman tai sovittu autorahoitus aktivoituu.

Verotus, vakuutus ja rahoitus – miten auton tuonti käytännössä hoituu?

Auton tuonti Euroopasta saattaa mietityttää ostajaa myös auton verotus-, vakuutus- ja rahoitusnäkökulmasta. On hyvä ottaa huomioon, että yksityishenkilönä autoon ei saa rekisterikilpiä ennen kuin autovero on maksettu. Mikäli auton tuo tuontiliikkeen kautta, saadaan auto rekisteröityä heti tuontiliikkeen yrityssopimuksen kautta ja autoverolasku saapuu myyvälle liikkeelle myöhemmin perässä. Autovero on jo huomioitu tilaushetkellä sovitussa auton kauppahinnassa, joten ostajan ei tarvitse siitä murehtia.

Kertaluonteinen autovero maksetaan, kun auto kirjataan Suomen ajoneuvoliikennerekisteriin ensimmäistä kertaa. Vero perustuu auton yleiseen vähittäismyyntihintaan ja sen päästöjen suuruusluokkaan. Päästöt määräävät autoveroprosentin ja vastaavan auton Suomen markkina-arvo autoveron määrän. Sähköautot kuuluvat pienimpään verokantaan ja mikäli sähköauto on rekisteröity vuoden 2021 lokakuussa tai sen jälkeen, on sähköauto autoverovapaa. Suomen autovero ei riipu auton ostomaan hinnasta eikä arvonlisäverosta.

Vakuutuksen ehdoissa, hinnoissa tai voimaantulossa ei ole eroa, ostettiin auto sitten Suomesta tai ulkomailta. Tuontiauton vakuutus haetaan kuitenkin auton valmistenumerolla, koska auto ei ole rekisterissä Suomessa. Vakuutus kannattaa hankkia hyvissä ajoin, sillä sen on oltava voimassa, jotta auton rekisteröinti Suomen rekisterikilpiin onnistuu. 

Mikäli kuluttaja tuo auton Suomeen omatoimisesti, ei hänellä ole mahdollisuutta autoliikkeen autorahoitukseen. Auto on maksettava samalla kun se haetaan, eikä myyjämaan autoliike myönnä suomalaiselle ostajalle autorahoitusta. Ostoon käytettävä summa on siis oltava säästössä tai siihen on hankittava esim. pankista laina. Tuontiliikkeen kautta rahoitus onnistuu helposti ja tuontiautoihin saa monesti rahoituksia paremmilla ehdoilla kuin Suomesta ostettuihin autoihin, koska autot ovat usein paremmassa kunnossa. Tuontiauton voi hankkia myös yksityisleasing-sopimuksella.

Etsinnässä unelmiesi auto? Autoeuroopan laajasta valikoimasta löytyy autoja joka lähtöön – löydä seuraava autosi täältä!

Lisätietoa aiheesta voit kysellä: