Käytetyn auton tuonti Saksasta – kuinka se onnistuu?

Saksa on hyvin suosittu tuontikohde käytetylle autolle – eikä ihme, sillä Euroopan laajin autovalikoima, maltillinen hintataso ja hyvin varustellut autot houkuttelevat ostajia.

Auton tuominen Saksasta Suomeen on monen autoa ostavan ykkösvalinta. Vaikka Saksa on monelle käytetyn auton ostajalle runsaan tarjontansa ansiosta unelmien täyttymys, tuo laaja valikoima mukanaan myös monenlaista myyjää ja ajoneuvoa. Millainen auto Saksasta kannattaa ostaa ja mitä tuonnin suhteen on otettava huomioon?

Euroopan laajin autovalikoima löytyy Saksasta

Uusi auto toiveissa, mutta itselle sopivaa ei meinaa millään löytyä? Kun katseensa kääntää Suomesta Saksan suuntaan, kasvaa valikoima merkittävästi. Laajempi valikoima onkin yksi Saksan suurimmista valttikorteista. Erikoisempi tai paremmilla ominaisuuksilla varustettu auto löytyy Saksan markkinoilta lähes poikkeuksetta. Tämän lisäksi Saksan maltillinen hintataso houkuttelee ostajia. 

Käytetyn auton löytäminen Saksan markkinoilta onnistuu helposti saksalaisten sivustojen, kuten Mobile.de:n, Autouncle.com:in ja Autoscout24:n kautta. Monipuolisen ja laajan tarjonnan edessä voi kuitenkin iskeä valinnanvaikeus ja auton hinnan tarkka määrittäminen veroineen ja tuontikuluineen on itsenäisesti monesti todella haastavaa ja työlästä – etenkin, jos vertailussa on useampi auto. Siksi Autoeuroopan sivuilta löydät Saksan tuontiautoja suoraan Suomen hinnoilla, jotka sisältävät lähtökohtaisesti kaikki verot sekä auton tuontiin liittyvät kulut.

Millainen auto Saksasta kannattaa tuoda?

Auto-osaaminen on Saksassa korkealla ja monet saksalaiset merkit, kuten Audi, BMW, Mercedes-Benz ja Volkswagen ovat suosittuja maailmanlaajuisesti. Hyvin varustellut saksalaiset, etenkin uudemman autokannan autot sopivat myös pohjoisen olosuhteisiin monipuolisen talvivarustelunsa ansiosta. Saksasta on järkevää tuoda Suomeen uudehko auto, jolloin maan edullisimmista hinnoista hyötyy eniten ja parhaimmillaan ostaja voi säästää tuhansia euroja. Saksasta tuodut autot ovat myös parempikuntoisia ja varusteiltaan monipuolisempia Suomen autokantaan verrattuna, sillä lämpimässä ilmastossa autot säilyttävät kuntonsa paremmin.

Sähkö- ja hybridiautojen kohdalla kannattaa tuoda auto, jonka akkutakuu on vielä voimassa. Yleisesti akkutakuu kestää 170-180 000 ajokilometriin tai 8-10 vuotta, jommankumman toteutuessa, loppuu myös takuu. Akkutakuu tuo ostajalle mielenrauhaa ja turvaa, vaikka onkin epätodennäköistä, että akussa ilmenisi ongelmia heti tuonnin jälkeen.

Auton tuonti Saksasta Suomeen on kätevää tuontiliikkeen avulla

Auton tuonti Saksasta Suomeen hoituu kaikista helpoiten tuontiliikkeen kautta. Näin voit luottaa, että prosessi hoituu asianmukaisesti ja turvallisesti. Kun auton ostaa Saksaa puhuva autojen ostamisen ammattilainen, hoituu kauppa kätevästi ja henkilökohtaisesti eikä riskiä huiputetuksi joutumisesta ole. Ammattilainen on myös tietoinen vallitsevasta markkinatilanteesta ja osaa neuvotella autosta sinulle edullisimman hinnan. Tuontipalvelun vastuulla on varmistaa, että auto toimitetaan ostajalle katsastettuna siinä kunnossa ja niillä varusteilla, jotka ostohetkellä on lyöty lukkoon. Mikäli ongelmia ilmenisi tai auto ei olisikaan saapuessaan sovitunlainen, on vastuu kokonaan tuontiliikkeellä, jolla on myös vakuutus auton kuljetusta varten. Auton toimitusaika Saksasta on maksusuorituksen jälkeen noin kahdesta kolmeen viikkoa.

Mikäli auton kuitenkin haluaa tuoda Suomeen itsenäisesti, vaatii se enemmän suunnittelua ja riskinottoa. Autoliikkeen luotettavuutta arvioidessasi, kiinnitä huomiota sen keräämien Google-arvostelujen tasoon ja määrään sekä siihen, paljonko liikkeellä on autoja myynnissä. Vähäinen määrä arvosteluja tai vain muutama myynnissä oleva auto voivat olla merkki arveluttavasta kauppakumppanista. Valmistaudu etukäteen mahdollisimman hyvin ja huolehdi, että valitsemasi auto on tuotavissa Suomeen.

Miten auton tuonti Saksasta käytännössä hoituu?

Kun auto saapuu Suomeen, on se kirjattava Suomen ajoneuvoliikennerekisteriin. Samalla auton ostajan tulee maksaa kertaluonteinen autovero, joka perustuu vastaavan auton vähittäismyyntihintaan Suomen markkinoilla ja sen päästöjen suuruusluokkaan. Sähköautot kuuluvat pienimpään verokantaan ja mikäli ne on rekisteröity vuoden 2021 lokakuussa tai sen jälkeen, ovat ne kokonaan verovapaita. Suomen autovero ei ole riippuvainen siitä, paljonko auto maksaa Saksassa eikä autovero ole yhteydessä arvonlisäveroon. Yksityishenkilönä autoon saa rekisterikilvet vasta, kun autovero on maksettu, mutta tuontiliikkeen yrityssopimuksen kautta auton rekisteröinti onnistuu heti. 

On hyvä ymmärtää, että mikäli yksityishenkilö tuo Suomeen auton alvillisena tai marginaaliverollisena, pitää siitä maksaa verottajalle arvonlisävero. Tämä koskee autoja joilla on ajettu alle 6000 kilometriä tai jotka on ensirekisteröity alle kuusi kuukautta sitten. Verottaja määrittää ajoneuvon uudeksi autoksi, ja auton hinnan päälle tulee maksettavaksi arvonlisävero sekä autovero. Autoeuroopan kautta yksityishenkilö voi ostaa alle 6000 kilometriä ajetun auton ja alle 6 kuukautta vanhan auton ilman arvonlisäveron maksua, kunhan ajoneuvo on alvillinen kohdemaassa. Myös ensirekisteröinnistä alkaen alv-vähennykseen oikeuttavassa käytössä olleet autot, esimerkiksi yritysomisteiset, ovat alvillisia.

Koska tuontiauto ei ole Suomen rekisterissä, haetaan vakuutus auton valmistenumerolla. Jotta auton pystyy rekisteröimään Suomen rekisterikilpiin, on vakuutuksen oltava voimassa ja se kannattaakin hankkia etukenossa. Vakuutuksen ehtoihin, hintaan ja voimaantuloon pätevät kuitenkin samat lainalaisuudet, ostettiin auto Suomesta tai Saksasta. 

Rahoituksen tuontiautoon saa helposti tuontiliikkeen kautta, mutta mikäli kuluttaja tuo auton Suomeen omatoimisesti, on auto maksettava haettaessa eikä rahoitus saksalaisen autoliikkeen kautta onnistu. Tullimaksuista ostajan ei tarvitse EU-maiden välillä murehtia.

Etsitkö autoa Saksasta? Autoeuroopan monipuolisessa valikoimassa on autoja joka lähtöön – unelmiesi auto odottaa sinua täällä!

 
 
 
 

Lisätietoa aiheesta voit kysellä: