Onko Suomessa hyväksyttävää ajaa kalliilla autolla

Onko Suomessa hyväksyttävää ajaa kalliilla autolla?
Suomi, maa jossa vaatimattomuus on hyve ja tasa-arvon ylpeyden aihe, kalliilla autolla ajaminen herättää tunteita. Kalliit autot, kuten Porsche, Ferrari tai vaikka Tesla Model S Plaid, eivät ole vain kulkuvälineitä, vaan myös tietynlaisia statussymboleita - ja juuri se tekee niistä erityisiä.
Suomalaisessa yhteiskunnassa usein ajatellaan “kell onni on, se onnen kätkeköön”. Sanonta tiivistää paljon meistä sitä, kuinka suhtaudumme siihen, että kuuluuko menestyksen näkyä. Kallis auto voi rikkoa tätä kirjoittamatonta sääntöä ja herättää huomiota ja jotkut voivat pitää jopa pröystäilynä kalliilla autolla ajamista.
Onko taustalla kateutta tai kunnioitusta? Kun joku ajaa kirkkaan punaisella urheiluautolla suomalaisen pikkukaupungin kaduilla, reaktiot vaihtelee. Toisille se on merkki menestyksestä ja kovasta työstä - “hyvä homma!” - kun taasen toiset saattavat kokea kateutta ja jopa paheksuntaa. Jotkut saattavat kyseenalaistaa, onko auton omistaja “tehnyt rahansa rehellisesti”.
Kateus on Suomessa herkkä aihe, mutta sen rinnalla on kasvava joukko ihmisiä, jotka näkevät menestyksen positiivisena asiana. Varsinkin nuoremmassa sukupolvessa kalliilla autolla ajamista saatetaan ihailla “jos hän voi ajaa Porschella, ehkä minäkin ajan jonain päivänä”.
Missä kalliilla autolla ajaminen on sopivaa? Kalliilla autolla ajamisen hyväksyttävyys riippuu paljon siitä, missä autolla ajetaan. Helsingissä tai Espoossa luksusauto ei herätä yhtä paljon huomiota kuin pienellä maaseutu paikkakunnalla.
Kalliit autot ovat tulleet yhä yleisemmäksi osaksi kaupunkikuvaa, ja mekin Autoeuroopalla olemme huomanneet, että suomalaiset arvostavat laatua ja elämyksiä.
Ilmasto Näkökulma ja arvomaailma. Kalliilla autolla ajaminen voi herättää myös arvopohjaisia kysymyksiä, erityisesti ilmastomuutoksen aikakaudella. Polttomoottorilla kulkevat superautot saattavat kohdata kritiikkiä niiden suuresta hiilidioksidi jalanjäljestä, vaikka ne edustaisi tekniikan huippua. Vastaavasti sähköiset luksusautot, kuten Porsche Taycan, saavat usein enemmän hyväksyntää, sillä ne yhdistävät teknologisen huippuosaamisen ja ympäristövastuullisuuden.
Hyväksynnän avain; asenne. Lopulta suurin merkitys ei ole itse autolla, vaan sillä, kuinka sen omistaja käyttäytyy. Suomalaiset arvostavat rehellisyyttä ja nöyryyttä - kallis auto hyväksytään paremmin, jos sen kuljettaja ei käyttäydy ylimielisesti tai osoita halveksuntaa muita kohtaan. Hymyilevä ja ystävällinen omistaja voi saada ihmiset ihailemaan autoa, kun taas ylimielinen asenne voi kääntää päät negatiiviseen suuntaan.
Mitä tulevaisuus tuo? Suomessa asenteet ovat muuttumassa. Menestyksen näyttäminen ei ole enää niin tabu kuin se oli ehkä 20 vuotta sitten. Moni ymmärtää, että kallis auto ei ole enää merkki pröystäilystä, vaan kovan työnteon ja kunnianhimon seurausta.
Loppujen lopuksi kysymys ei olekaan ehkä siitä, onko kalliilla autolla ajaminen hyväksyttävää, vaan siitä, mitä se kertoo meistä suomalaisista. Onko tasa-arvo sitä, että kaikki näyttävät samalta, vai sitä, että jokaisella on vapaus nauttia omalla tavallaan? Ehkä kalliit autot tiivistävät tämän keskustelun - ja muistuttavat, että lopulta suomalaisuus on paljon enemmän kuin vaatimattomuus.
Lisätietoa aiheesta voit kysellä:





