Vinkit käytetyn auton tuontiin Ruotsista

Käytettyjä auto kulkeutuu Ruotsista Suomeen paljon. Syyt tuontipäätöksen takana vaihtelevat taloudellisista tekijöistä laajempaan valikoimaan ja erilaisten automallien saatavuuteen. Myös maiden välinen lyhyt etäisyys helpottaa ja nopeuttaa tuontiprosessia.

Ruotsalaiset autot ovat pääsääntöisesti hyväkuntoisia ja varustelultaan erinomaisia Suomenkin olosuhteisiin. Kun auton hankkii Ruotsista, on myös hinnassa mahdollista säästää – jo valuuttakurssierojen ansiosta. Mutta mitä kaikkea tuonnista ja siihen liittyvistä käytännöistä on hyvä tietää etukäteen?

Millainen auto Ruotsista kannattaa tuoda Suomeen?

Auton tuominen Suomeen naapurimaastamme Ruotsista on helppoa ja nopeaa lyhyen välimatkan ansiosta. Autoja tuodaankin Suomeen paljon, joskin tuontimäärät hieman vaihtelevat sen mukaan, mikä kruunun kurssi sillä hetkellä on suhteessa euroon. Parhaimmillaan Ruotsista tuotu auto voi olla useita tuhansia euroja halvempi kuin Suomesta ostettu.

Ruotsin markkinoilta käytetty auto on mahdollista löytää Autoeuroopan kautta tai suoraan ruotsalaisilta sivustoilta, kuten bytbil.com:sta. Ruotsin automarkkinat ovat pitkälti Suomen tasoa, mutta valikoimaa on enemmän ja autot pääosin hyvin huollettuja. Autot ovat myös paremmin varusteltuja ja varsinkin uudemmasta autokannasta löytyy pohjoisen talveen sopiva varustelutaso, joskin monille tuttu lämmitysratkaisu Webasto saattaa puuttua.

Jos Ruotsista haluaa tuoda sähkö- tai hybridiauton, kannattaa päätyä vaihtoehtoon, jonka akkutakuu on voimassa. Akkutakuu kestää karkeasti sanoen 170-180 000 ajokilometriin tai 8-10 vuotta. Vaikka todennäköisesti akussa ei ilmene mitään ongelmia heti tuonnin jälkeen, tuo akkutakuu turvaa kaupantekoon.

Auto saapuu Ruotsista Suomeen helpoiten tuontiliikkeen avulla

Jos auton päätyy ostamaan Ruotsista, hoituu sen tuonti Suomeen kätevimmin tuontiliikkeen välityksellä. Silloin kaikki hoituu alusta loppuun luotettavasti ja turvallisesti eikä riskiä huijaukseen ole samalla tavalla kuin itsenäisessä kaupanteossa. Kun kaupan hoitaa ruotsia puhuva autoalan ammattilainen, joka on tietoinen maan vallitsevasta markkinatilanteesta, pystytään autosta neuvottelemaan edullisin hinta. Auton toimitusaika Ruotsista on noin puolestatoista viikosta kahteen ja puoleen viikkoon. Tuontiliike huolehtii, että auto toimitetaan ostajalle katsastettuna ja hyväkuntoisena sekä kantaa normaalin autoliikkeen vastuun, mikäli ongelmia tai haasteita ilmenee.

Jos auton päätyy tuomaan Suomeen tuontiliikkeen sijasta itsenäisesti, on ostajan nähtävä enemmän vaivaa ja oltava valmiina pieneen seikkailuun. Jos kaupanteko suoritetaan vähäisillä tiedoilla tai puutteellisin sopimuksin, voi edessä olla ongelmia. Tärkeintä onkin varmistua liikkeen luotettavuudesta. Mitä korkeammat nettiarvostelut, luotettavammat nettisivut ja enemmän autoja liikkeellä on myynnissä, sitä turvallisempaa ostaminen on. Hyvästä taustatyöstä huolimatta matkalle voi osua haasteita, joihin kannattaa ainakin ajatuksen tasolla varautua ennakkoon.

Auton tuominen Ruotsista käytännössä – mitä pitää ottaa huomioon?

Auton saapuessa Ruotsista Suomeen on se kirjattava Suomen ajoneuvoliikennerekisteriin. Samalla auton ostaja maksaa kertaluonteisen autoveron, joka muodostuu auton vähittäismyyntihinnasta ja sen päästöjen suuruusluokasta. Sähköautot ovat pienimmissä verokannassa ja mikäli niiden rekisteröinti on hoidettu vuoden 2021 lokakuussa tai sen jälkeen, ovat ne täysin verovapaita.

Tuontiliikkeen yrityssopimuksen kautta auton rekisteröinti onnistuu heti, mutta yksityishenkilönä autoon ei saa rekisterikilpiä ennen kuin autovero on maksettu. Auton hinta Ruotsissa ei vaikuta Suomen autoveron määrään eikä autoverolla ole tekemistä arvonlisäveron kanssa.

Koska tuotu auto ei tuontihetkellä ole Suomen rekisterissä, on vakuutusta haettava auton valmistenumerolla. Vakuutusta kannattaa hakea hyvissä ajoin, sillä sen on oltava voimassa, jotta auton saa rekisteröityä Suomen kilpiin. Auton alkuperämaa ei vaikuta vakuutuksen ehtoihin, hintaan tai voimaantuloon. Jos auton haluaa maksaa rahoituksella, onnistuu se helposti tuontiliikkeen kautta, mutta mikäli auton tuo Suomeen omatoimisesti, ei perinteistä autoliikkeen tarjoamaa rahoitusta ole mahdollista saada, sillä auto on maksettava noutohetkellä eikä ruotsalainen liike tarjoa rahoitusta suomalaiselle ostajalle.

Kiinnostaako auton tuonti Ruotsista? Autoeuroopan monipuolisessa valikoimassa on autoja joka lähtöön – löydä seuraava autosi täältä!

Lisätietoa aiheesta voit kysellä: